AGRA HB






prolinacka foto

Ostatní informace

Pokud snad nevíte …

Přesolenou polévku (omáčku) napravíme tak, že v ní uvaříme několik malých brambor, které pak použijeme jako přílohu.

Když chceme, aby kynuté buchty byly vláčnější, přidáme do těsta jeden vařený brambor.

Pokud chceme rychleji uvařit brambory, přidáme do vody lžičku kypřícího prášku do pečiva. Dříve hotové budou také, když k nim v době varu přidáme lžičku másla nebo skleničku světlého piva.

Do vody, ve které se brambory vaří, přidáme kromě soli a kmínu ještě trochu mléka nebo citronové šťávy, celerovou či petrželovou nať, libeček nebo stroužek česneku. Především staré brambory získají výbornou chuť.

Nové brambory snadněji oškrábeme, když je předem namočíme do vody, do které jsme přidali hrstku soli.

Pokud brambory vaříme ve slupce, snadněji se budou loupat, když je po scezení přelijeme studenou vodou.

Před opékáním brambory posypeme hrubou moukou. Opečou se krásně do růžova.

Mleté maso na karbanátky můžeme nastavit jemně nastrouhanými bramborami (na 250 g mletého masa přidáme 1 středně velký brambor). Karbanátky budou šťavnatější a chutnější.

Brambory nevaříme s ničím kyselým, zůstanou pak velmi dlouho tvrdé. Chceme-li je použít třeba do zelňačky, uvaříme je zvlášť a do polévky je přidáváme už měkké.

Bramborové těsto si nikdy nepřipravujeme dopředu. Časem řídne, proto je nutné ho zpracovat ihned.

Bramborovou kaši připravujeme z teplého mléka, jen tak bude nadýchaná a nezklihovatí.

Vařenou bramborou můžeme zahustit polévku, a to tak, že ji rozmixujeme spolu s ostatními ingrediencemi.

Pokud namočíme brambory na 20 minut do vody, vylouhuje se část škrobu a brambory po uvaření nebudou mazlavé.

Brambory, které se při vaření rozpadají a jsou nestejnoměrně uvařené před dovařením odstavíme a necháme v horké vodě dojít.

Když při vaření bramborových knedlíků přidáme do vody mouku a dovaříme je při nižší teplotě, nebudou oslizlé.

Bramborové knedlíky si můžeme připravit i do zásoby a uložit je po porcích do mrazničky. Před podáním stačí jen napařit.

Chceme-li z bramborového těsta vytvarovat noky, krokety nebo knedlíky, vložíme těsto před vařením na chvíli do chladničky, aby bylo tužší a nelepilo se.

Stane-li se, že nám v zimě brambory nachladnou a dostanou nasládlou chuť, dáme je asi na týden vydýchat do místnosti, kde je teplota 10 až 15 st. C. Tím se část cukru ztratí. Takové brambory je nutno rychle spotřebovat, nejlépe do sladkých těst.

(Převzato: Kol.: Konzumní brambory na poli, zahradě a v kuchyni, VÚB Havlíčkův Brod 2009, str. 193 – 194)